Bestuurlijke grip en invloed op het sociaal domein

&VDL Academy

Masterclass

4 uur

Gratis

Vanuit onze (bestuurlijke) praktijkervaringen wordt u meegenomen in de belangrijkste ontwikkelingen binnen het sociaal domein. Tijdens deze interactieve masterclass bieden wij u effectieve handvatten en mogelijke
interventies, om het verschil te maken in deze nieuwe bestuursperiode.

Het doel is om u mee te nemen in verleden, heden en toekomst van het sociaal domein en samen te kijken waar uw maximaal invloed heeft en, als bestuurder, het verschil kan maken voor uw inwoners.

Daarbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Het krachtenveld;
 • Duurzaam samenwerken;
 • Hervormingsagenda Jeugd.

Voor wie?
Voor ervaren en nieuwe wethouders, met (onderdelen van) het sociaal domein in portefeuille.

Door wie?
Marnix Schlösser, senior adviseur en acht jaar ervaring als ex-wethouder met het sociaal domein in portefeuille. In die rol voorzitter/ DB-lid van samenwerkingsverbanden op terrein van jeugdhulp en werk & inkomen.

Hind Darid, senior adviseur sociaal domein. Ruime ervaring als voormalig programmamanager samenwerkingsverband jeugdhulp tussen 11 gemeenten én secretaris van de sociale pijler G40.

Albert van Grootel, senior adviseur sociaal domein en Jasmijn Hondebrink, adviseur sociaal domein bij & Van de Laar.

Bij ons, bij u of online?
Op de inspiratielocatie van & Van de Laar te Eindhoven.

Programma:
4 uur interactieve masterclass, inclusief aansluitende lunch.

Masterclass vindt plaats op 14 oktober 2022. De volgende onderdelen komen aan bod:

 • 9.00 – 9.30: inloop en koffie
 • 9.30 – 9.45: inleiding: het sociaal domein anno 2022
 • 9.45 – 10.30: het krachtenveld. Hoe duidelijk is uw koers en welke keuzes zijn te maken? Over integraliteit, afbakening zorg, inzicht en keuzes in de invloedssfeer, preventie en lokale toegang.
 • 10.30 – 10.45: pauze
 • 10.45 – 11.30: duurzaam samenwerken in het sociaal domein. Hoe investeert u in samenwerking, lokaal en in de regio? Over preventie-akkoorden, proeftuinen, programmamanagement en opgavengericht werken.
 • 11.30 – 12.00: hervormingsagenda jeugd. Wat is de impact op uw lokale situatie? We presenteren een eerste analyse van de kansen en bedreigingen en gaan daarbij in op de lokale toegang, de regionale samenwerking en de inkoop.
 • 12.00 – 13.00: gesprek tussen deelnemers, tijdens de lunch.

Meld je aan voor deze training

Laat hier je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Toestemming(Vereist)

Bekijk gerelateerde trainingen

 • De verplichte regionalisering in de Hervormingsagenda Jeugd

  & Van de Laar ontcijferd de rol van de regionale samenwerking aan de hand van het promotieonderzoek van Sharon Stellaard.

 • Inspiratiesessie – De veranderende publieke organisatie

  Publieke organisaties staan voor tal van veranderopgaven. Het stikt er dan ook van de verandertrajecten. De kans dat deze trajecten falen is
  groot volgens Thijs Homan. Maar is dat erg?

 • Artificial Intelligence: kans of bedreiging voor publieke sector

  De opgaven zijn groot. De ambities zijn hoog. Publieke organisaties staan voor vele transities. En dat in een krappe arbeidsmarkt. Vorm in deze sessie zelf uw mening over de kansen en bedreigingen daarbij van AI. Kees van de Tempel neemt u mee in de techniek, de wetgeving en de ethiek.
  Leider of intern adviseur in publieke sector? Laat je inspireren! Meld je nu aan voor de inspiratiesessie op 8 september 2023, met AI-expert Kees van den Tempel. Mail naar academy@en-vdl.nl om gratis aan te melden.

 • Bestuurlijke sensitiviteit

  In juni 2023 zijn de meeste colleges van B&W circa een jaar onderweg. Een nieuw college, nieuwe ambities, maar ook nieuwe persoonlijkheden aan de bestuurstafel. Allemaal met hetzelfde doel: maatschappelijk toegevoegde waarde leveren. Hoe geef je vorm aan een sterk samenspel tussen bestuurders en ambtelijke organisatie? Deze training biedt zowel bestuurders als ambtenaren een concreet handelingsperspectief.

 • Bestuurlijke grip en invloed op het sociaal domein

  Een nieuwe bestuursperiode, met al bestaande en nieuwe uitdagingen in het complexe speelveld van het sociaal domein. Tijdens deze interactieve masterclass nemen we u als ervaren en nieuwe wethouder sociaal domein mee in de mogelijkheden om grip en invloed te houden.

 • Ratio is slechts de vernislaag over organisatieverandering

  Wij zijn niet zo rationeel als we denken. Succesvolle leiders weten dat ratio slechts de vernislaag is over ons oude brein. Bij verandermanagement is het nodig rekening te houden met ons oeroude psychologisch DNA.

 • F1-maatschappij; leef langzamer voor een leuk en gezond leven

  De huidige F1-manier van leven past psychologisch en biologisch niet bij ons. Onze stress- en gelukshormonen draaien overuren om aan alle verwachtingen te voldoen.

 • Inspiratiesessie | Ambtelijke fusie: eindmodel of einde model?

  Deze inspiratiesessie neemt u mee in de dilemma’s en de handelingsperspectieven rondom ambtelijke fusies