Bestuurlijke sensitiviteit

&VDL Academy

Training

2 dagdelen

295,- per deelnemer

Maart 2022: gemeenteraadsverkiezingen. In juni 2023 zijn de meeste colleges van B&W circa een jaar onderweg. Een nieuw college, nieuwe ambities, maar ook nieuwe persoonlijkheden aan de bestuurstafel. Allemaal met hetzelfde doel: maatschappelijk toegevoegde waarde leveren.

Maar om écht impact te kunnen maken in de samenleving is een goed samenspel met de ambtelijke organisatie essentieel. De bestuurder die, vanuit een collegiaal bestuur in het college, koers zet op zijn/ haar portefeuille. Weet wat het te realiseren doel is in deze bestuursperiode. En een ambtelijke organisatie die daarbij onafhankelijk adviseert. De bestuurder in positie brengt om keuzes te maken op basis van varianten en scenario’s. Die de bestuurder ook confronteert door te laten prioriteren, om de beschikbare tijd en middelen goed te richten naar het bestuurlijke doel.

Het klinkt zo eenvoudig: een goed samenspel. Ieder neemt zijn rol vanuit de eigen verantwoordelijkheid. Maar, de praktijk is oh zo weerbarstig. De maatschappelijke opgaven zijn complex. De ontwikkelingen soms onvoorspelbaar. En de druk op het college en de individuele portefeuillehouders is fors, vanuit de oppositie in de raad en/ of vanuit de samenleving. Daarbij staan de meeste ambtelijke organisaties onder druk, niet op de minste plaats als gevolg van een krappe arbeidsmarkt. Welke leidt tot een hoge in- en uitstroom van personeel en een fors inhuurpercentage. En druk doet iets met ons menselijk gedrag. Kortom, een goed samenspel vraagt om bewustzijn van rollen, om begrip voor elkaars posities en kwetsbaarheden, om elkaar goed te kennen én om continu onderhoud van de relatie en de vorm.

Hoe kunnen bestuurders en ambtenaren elkaar versterken? Wat is er nodig voor een goed samenspel, hoe krijg je transparante communicatie en wat draagt bij aan gezonde verhoudingen? In deze training concretiseren we dat!

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Inbreng persoonlijk leerdoel rond bestuurlijke (en politieke) sensitiviteit;
 • Hoe ziet voor jullie situatie de ideale bestuurlijk-ambtelijke dynamiek eruit?
 • Hoe benut je elkaars sterke kanten en kom je tot een gedeelde samenwerking?
 • Hoe krijg je verschillende communicatie- en bestuursstijlen gematcht?
 • Hoe ga je om met verschillende belangen, schurende verhoudingen en het stellen van grenzen?

Voor wie?

Voor (aanstormende) beleidsambtenaren, managers én voor (nieuwe) bestuurders, die werk willen maken van hun verantwoordelijkheden én de overtuiging hebben dat gedeeld commitment het beste is voor een sterk samenspel en het toevoegen van publieke waarde.

Door wie?

De training wordt aangeboden vanuit & Van de Laar, in samenwerking met drs. Hans Takacs, bestuurskundig en veranderkundig adviseur, trainer en (team)coach.

Bij ons, bij u of online?
Op 9 juni 2023 bieden we deze traingin aan op de inspiratielocatie van & Van de Laar te Eindhoven. Daarvoor geldt een open inschrijving.

Deze training bieden we ook ‘in house’ aan, in een besloten veilige leeromgeving met alleen bestuurders en ambtenaren uit uw eigen organisatie. Neemt u contact met ons op voor een maatwerk aanbod.

Programma:
2 dagdelen.

De training bestuurlijke sensitiviteit organiseren we op 9 juni 2023, te Eindhoven.

Deze training kan ook in company worden georganiseerd.

Ochtenddeel:

 • Inchecken: kennismaken en wanneer is de training voor jou geslaagd?
 • Inbreng persoonlijk leerdoel.

Deel I    Helderheid vooraf

 • Bestuurlijke (en politieke) sensitiviteit is maatwerk:
  • Gradaties in zakelijkheid, persoonlijke verhoudingen en gedeeld commitment.
  • Bestuurscultuur en andere ongeschreven regels.
 • Naar een gedeeld samenwerkingsmodel en gedragsrepertoire.

Middagdeel

Deel II   Het is (uiteindelijk) allemaal communicatie

 • Communicatiestijlen en bestuursstijlen: verschillen en overeenkomsten:
  • Oefenen met de stijlen.
 • Omgaan met verschillen en grenzen stellen:
  • Adresseren van verschillen en ongemak.
 • Intervisie en leren van elkaar.
 • Uitchecken: wat sprak mij aan en ga ik extra aandacht geven (persoonlijk leerdoel).

Meld je aan voor deze training

Laat hier je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Toestemming(Vereist)

Bekijk gerelateerde trainingen

 • De verplichte regionalisering in de Hervormingsagenda Jeugd

  & Van de Laar ontcijferd de rol van de regionale samenwerking aan de hand van het promotieonderzoek van Sharon Stellaard.

 • Inspiratiesessie – De veranderende publieke organisatie

  Publieke organisaties staan voor tal van veranderopgaven. Het stikt er dan ook van de verandertrajecten. De kans dat deze trajecten falen is
  groot volgens Thijs Homan. Maar is dat erg?

 • Artificial Intelligence: kans of bedreiging voor publieke sector

  De opgaven zijn groot. De ambities zijn hoog. Publieke organisaties staan voor vele transities. En dat in een krappe arbeidsmarkt. Vorm in deze sessie zelf uw mening over de kansen en bedreigingen daarbij van AI. Kees van de Tempel neemt u mee in de techniek, de wetgeving en de ethiek.
  Leider of intern adviseur in publieke sector? Laat je inspireren! Meld je nu aan voor de inspiratiesessie op 8 september 2023, met AI-expert Kees van den Tempel. Mail naar academy@en-vdl.nl om gratis aan te melden.

 • Bestuurlijke sensitiviteit

  In juni 2023 zijn de meeste colleges van B&W circa een jaar onderweg. Een nieuw college, nieuwe ambities, maar ook nieuwe persoonlijkheden aan de bestuurstafel. Allemaal met hetzelfde doel: maatschappelijk toegevoegde waarde leveren. Hoe geef je vorm aan een sterk samenspel tussen bestuurders en ambtelijke organisatie? Deze training biedt zowel bestuurders als ambtenaren een concreet handelingsperspectief.

 • Bestuurlijke grip en invloed op het sociaal domein

  Een nieuwe bestuursperiode, met al bestaande en nieuwe uitdagingen in het complexe speelveld van het sociaal domein. Tijdens deze interactieve masterclass nemen we u als ervaren en nieuwe wethouder sociaal domein mee in de mogelijkheden om grip en invloed te houden.

 • Ratio is slechts de vernislaag over organisatieverandering

  Wij zijn niet zo rationeel als we denken. Succesvolle leiders weten dat ratio slechts de vernislaag is over ons oude brein. Bij verandermanagement is het nodig rekening te houden met ons oeroude psychologisch DNA.

 • F1-maatschappij; leef langzamer voor een leuk en gezond leven

  De huidige F1-manier van leven past psychologisch en biologisch niet bij ons. Onze stress- en gelukshormonen draaien overuren om aan alle verwachtingen te voldoen.

 • Inspiratiesessie | Ambtelijke fusie: eindmodel of einde model?

  Deze inspiratiesessie neemt u mee in de dilemma’s en de handelingsperspectieven rondom ambtelijke fusies