Ratio is slechts de vernislaag over organisatieverandering

&VDL Academy

Inspiratiesessie

3 uur

€ 250,- per deelnemer

Wij zijn niet zo rationeel als we denken. Succesvolle leiders weten dat ratio slechts de vernislaag is over ons oude brein. Bij verandermanagement is het nodig rekening te houden met ons oeroude psychologisch DNA.

Ons brein is al miljoenen jaren verslaafd aan veiligheid, verbondenheid, waardering, autonomie, zelfexpressie en leren omgaan met grenzen. Succesvolle leiders voorzien in deze zes basisbehoeften en integreren zo diverse leiderschapsstijlen en kenmerken. Medewerkers voelen zich daardoor gelukkiger. Leiderschapsstijlen en managementtheorieën zijn slechts de vernislaag over ons brein dat geprogrammeerd is om als groep te overleven. Door te investeren in deze basisbehoeften ontstaat een organisatiecultuur die mens-, resultaatgericht, innovatief en op beheer gericht is. Dit leidt tot tevreden medewerkers, meer innovatie, minder ziekteverzuim, minder stress, meer betrokkenheid, goede prestaties en medewerkers die meer voor elkaar over hebben.

Bij organisatieverandering gaan we vaak te snel en willen we te veel ineens. Het is beter dit anders te doen. Tijdens deze inspiratiesessie ontvangt u tevens het boek: ’10 miljoen jaar leiderschap; hoe succesvolle leiders voorzien in oeroude basisbehoeften’.

Voor wie?
Voor (bestuurlijk) leiders, managers en iedereen die in complexe omgevingen opereert.

Door wie?
Leon Schaepkens. Leon studeerde economie, bestuurskunde, rechten & psychologie. Hij is specialist arbeid, organisatie en gezondheid. Daarnaast is hij therapeut en toezichthouder. Hij adviseert en begeleidt organisaties, teams, bestuurders en managers in Nederland en België zodat zij gezond en met werkplezier hun doelen realiseren.

Bij ons, bij u of online?
Bij &VDL

Programma:
3 uur workshop, interactie, ervaringen uitwisselen en pauzes.

 

De volgende onderdelen komen aan bod:

 • Waarom ons brein om eenvoud vraagt bij organisatieverandering;
 • Waarom leiderschap aan de top bepalend is voor de organisatiecultuur;
 • Hoe je als leider eigenaarschap en samenwerking kunt bevorderen;
 • Waarom rekening houden met ons psychologisch DNA het verschil kan maken bij het implementeren van veranderingen;
 • Hoe je door vierkante wielen af te schaffen innovatie en creativiteit kunt bevorderen in de organisatie;
 • Waarom goalsetting belangrijker is dan strategie;
 • Hoe een eenvoudige en inspirerende missie en visie motiverend en richtinggevend zijn;
 • Hoe inzicht in je eigen gedrag en gevoelens jou als leider helpt succesvol te zijn;
 • Waarom discipline belangrijker is dan perfectie aan de voorkant;
 • Waarom fusies onnatuurlijk zijn en gebrek aan socialisatie leidt tot ongelukken.

Meld je aan voor deze training

Laat hier je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Toestemming(Vereist)

Bekijk gerelateerde trainingen

 • Inspiratiesessie – De veranderende publieke organisatie

  Publieke organisaties staan voor tal van veranderopgaven. Het stikt er dan ook van de verandertrajecten. De kans dat deze trajecten falen is
  groot volgens Thijs Homan. Maar is dat erg?

 • Inspiratiesessie | Artificial Intelligence: kans of bedreiging voor publieke sector

  De opgaven zijn groot. De ambities zijn hoog. Publieke organisaties staan voor vele transities. En dat in een krappe arbeidsmarkt. Vorm in deze sessie zelf uw mening over de kansen en bedreigingen daarbij van AI. Kees van de Tempel neemt u mee in de techniek, de wetgeving en de ethiek.
  Leider of intern adviseur in publieke sector? Laat je inspireren! Meld je nu aan voor de inspiratiesessie op 8 september 2023, met AI-expert Kees van den Tempel. Mail naar academy@en-vdl.nl om gratis aan te melden.

 • Bestuurlijke sensitiviteit

  In juni 2023 zijn de meeste colleges van B&W circa een jaar onderweg. Een nieuw college, nieuwe ambities, maar ook nieuwe persoonlijkheden aan de bestuurstafel. Allemaal met hetzelfde doel: maatschappelijk toegevoegde waarde leveren. Hoe geef je vorm aan een sterk samenspel tussen bestuurders en ambtelijke organisatie? Deze training biedt zowel bestuurders als ambtenaren een concreet handelingsperspectief.

 • Bestuurlijke grip en invloed op het sociaal domein

  Een nieuwe bestuursperiode, met al bestaande en nieuwe uitdagingen in het complexe speelveld van het sociaal domein. Tijdens deze interactieve masterclass nemen we u als ervaren en nieuwe wethouder sociaal domein mee in de mogelijkheden om grip en invloed te houden.

 • Ratio is slechts de vernislaag over organisatieverandering

  Wij zijn niet zo rationeel als we denken. Succesvolle leiders weten dat ratio slechts de vernislaag is over ons oude brein. Bij verandermanagement is het nodig rekening te houden met ons oeroude psychologisch DNA.

 • F1-maatschappij; leef langzamer voor een leuk en gezond leven

  De huidige F1-manier van leven past psychologisch en biologisch niet bij ons. Onze stress- en gelukshormonen draaien overuren om aan alle verwachtingen te voldoen.

 • Inspiratiesessie | Ambtelijke fusie: eindmodel of einde model?

  Deze inspiratiesessie neemt u mee in de dilemma’s en de handelingsperspectieven rondom ambtelijke fusies

 • Masterclass Mindset & gedrag

  Deze masterclass maakt je meer bewust van je vaste gedachten en oordelen en de impact daarvan op je gedrag en communicatiestijlen.