Inspiratiesessie | Ambtelijke fusie: eindmodel of einde model?

&VDL Academy

Samenwerkende gemeenten

12.30 - 16.30 uur

Gratis

De ambtelijke fusie lijkt niet weg te denken als één van de opties ter versterking realisatiekracht. Maar het model staat op veel plaatsen onder druk.

In deze inspiratiesessie gaan we in op de ontwikkelingen en dilemma’s rondom ambtelijke fusieorganisaties.

We besteden in deze sessie aandacht aan:

 • De ambtelijke fusie: ontstaan en ontwikkeling door de jaren heen
 • Politiek-bestuurlijke dynamiek en de impact op de samenwerking
 • Toekomstbestendig organiseren of ontvlechten
 • Sturing, bekostiging, of andere thema’s die ú inbrengt

Voor wie?

Tijdens deze sessie inspireren we graag gemeentesecretarissen, directeuren, managers, strategen en intern adviseurs betrokken bij of met interesse in het concept van de ambtelijke fusie. Werkt u intensief samen met buurgemeenten? Kent u de dilemma’s uit de dagelijkse praktijk? Laat u inspireren door collega’s en breng actief uw ervaringen in.

Bij ons, bij u of online?

Deze inspiratiebijeenkomst organiseren we ‘bij ons’, ofwel op onze prachtige inspiratie-, ontmoetings- en werkplek in De Admirant in Eindhoven. Emmasingel 29-11, 5611 AZ Eindhoven.

De locatie is uitstekend bereikbaar per OV (5 minuten lopen vanaf Eindhoven Centraal) en per auto (Parkeergarage onder ons pand).

De inspiratiesessie heeft het volgende programma:

 • Eindmodel of einde model? Een overview door Stan van de Laar, partner bij & Van de Laar | Denkers en doeners voor de publieke sector. Stan was procesbegeleider van de vorming, evaluatie en doorontwikkeling van vele ambtelijke fusieorganisaties.
 • Inspiratie vanuit de BAR-organisatie. Henk Klaucke, gemeentesecretaris Ridderkerk en algemeen directeur BAR-organisatie neemt u mee in de politiek-bestuurlijke ontwikkelingen en het effect daarvan op de toekomst van de ambtelijke fusie.
 • Inspiratie vanuit Werkorganisatie Druten-Wijchen. Remco Boer, gemeentesecretaris Wijchen en algemeen directeur Werkorganisatie Druten-Wijchen neemt u mee in de ontwikkeling van de ambtelijke fusieorganisatie binnen de politiek-bestuurlijke wens van zelfstandigheid.

Met de deelnemers voeren we vooral het goede gesprek over de dilemma’s uit de dagelijkse praktijk rondom dit model. Het kan gaan over de toekomstbestendigheid van het model, over de aansturing ervan, over goed werkgeverschap, over de bekostiging en organisatieontwikkeling. We bepalen met elkaar de gespreksthema’s.

 

Meld je aan voor deze training

Laat hier je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Toestemming(Vereist)

Bekijk gerelateerde trainingen

 • Inspiratiesessie – De veranderende publieke organisatie

  Publieke organisaties staan voor tal van veranderopgaven. Het stikt er dan ook van de verandertrajecten. De kans dat deze trajecten falen is
  groot volgens Thijs Homan. Maar is dat erg?

 • Inspiratiesessie | Artificial Intelligence: kans of bedreiging voor publieke sector

  De opgaven zijn groot. De ambities zijn hoog. Publieke organisaties staan voor vele transities. En dat in een krappe arbeidsmarkt. Vorm in deze sessie zelf uw mening over de kansen en bedreigingen daarbij van AI. Kees van de Tempel neemt u mee in de techniek, de wetgeving en de ethiek.
  Leider of intern adviseur in publieke sector? Laat je inspireren! Meld je nu aan voor de inspiratiesessie op 8 september 2023, met AI-expert Kees van den Tempel. Mail naar academy@en-vdl.nl om gratis aan te melden.

 • Bestuurlijke sensitiviteit

  In juni 2023 zijn de meeste colleges van B&W circa een jaar onderweg. Een nieuw college, nieuwe ambities, maar ook nieuwe persoonlijkheden aan de bestuurstafel. Allemaal met hetzelfde doel: maatschappelijk toegevoegde waarde leveren. Hoe geef je vorm aan een sterk samenspel tussen bestuurders en ambtelijke organisatie? Deze training biedt zowel bestuurders als ambtenaren een concreet handelingsperspectief.

 • Bestuurlijke grip en invloed op het sociaal domein

  Een nieuwe bestuursperiode, met al bestaande en nieuwe uitdagingen in het complexe speelveld van het sociaal domein. Tijdens deze interactieve masterclass nemen we u als ervaren en nieuwe wethouder sociaal domein mee in de mogelijkheden om grip en invloed te houden.

 • Ratio is slechts de vernislaag over organisatieverandering

  Wij zijn niet zo rationeel als we denken. Succesvolle leiders weten dat ratio slechts de vernislaag is over ons oude brein. Bij verandermanagement is het nodig rekening te houden met ons oeroude psychologisch DNA.

 • F1-maatschappij; leef langzamer voor een leuk en gezond leven

  De huidige F1-manier van leven past psychologisch en biologisch niet bij ons. Onze stress- en gelukshormonen draaien overuren om aan alle verwachtingen te voldoen.

 • Inspiratiesessie | Ambtelijke fusie: eindmodel of einde model?

  Deze inspiratiesessie neemt u mee in de dilemma’s en de handelingsperspectieven rondom ambtelijke fusies

 • Masterclass Mindset & gedrag

  Deze masterclass maakt je meer bewust van je vaste gedachten en oordelen en de impact daarvan op je gedrag en communicatiestijlen.