De Vitale Gemeente-scan. Vergelijk en leer!

In het najaar van 2024 start & Van de Laar haar vergelijk- en leeronderzoek ‘De Vitale Gemeente’. Doet úw gemeente mee? De Vitale Gemeente-scan biedt uw gemeente aan de hand van de volgende 10 perspectieven inzicht in de vitaliteit van uw gemeente:

 1. Strategie
 2. Maatschappelijke verbinding
 3. Samenspel raad-college-organisatie
 4. Positie in de regio
 5. Leiderschap
 6. Werkgeverschap
 7. Organisatiecultuur
 8. Organisatiecapaciteit
 9. Organisatie-inrichting
 10. Bedrijfsvoering

Vanuit onze jarenlange onderzoeks- en advieservaringen met doorlichtingen van gemeentelijke organisaties en organisatieontwikkeling van gemeenten, ontwikkelden onze adviseurs ‘De Vitale Gemeente’. Een instrument dat de vitaliteit van de gemeentelijke organisatie zowel kwalitatief als kwantitatief in beeld brengt. Uw gemeente wordt door zelfevaluatie én onze objectieve blik van buiten op ieder van de 10 perspectieven op een vijfpuntschaal ‘gescoord’. Deze score wordt gebaseerd op een veelheid aan indicatoren onder ieder perspectief.

Wij brengen de score van uw gemeente in relatie tot de scores van referentiegemeenten. We maken geen ‘ranglijst’, maar gaan wel op zoek naar verklaringen en daarmee naar handvatten ter versterking van de vitaliteit van úw gemeente. We brengen u ook actief met elkaar in verbinding. Zo krijgt u niet alleen inzichten vanaf papier, maar brengt het gesprek met vakgenoten u in een actieve leeromgeving.

Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier of mail (b.maes@en-vdl.nl) of bel (06 21 35 51 84) even met onze senior adviseur Ben Maes, projectleider van het vergelijk- en leeronderzoek De Vitale Gemeente. Hij kan u meer informatie verstrekken over de aanpak van de scan, het vergelijk- en leeronderzoek, de doorlooptijd en kosten.

   

   

  De Vitale Gemeente-scan brengt in korte tijd de vitaliteit van uw gemeente in beeld. De scan biedt inzicht in de prestaties van uw gemeente in relatie tot referentiegemeenten. We verklaren de verschillen en bieden u daarmee concrete handvatten ter versterking van de vitaliteit van úw gemeentelijke organisatie. Doe mee aan ons vergelijk- en leeronderzoek in najaar 2024!

  De Vitale Gemeente-scan. Doe mee!

  Samenspel is hét thema waarop adviseurs van & Van de Laar zich begeven. In 2024 staat tijdens het VNG Jaarcongres onze stand #19 dan ook geheel in het taken van 'samenspel'. Neem kennis van het samenspel: een serious game om dilemma's in het samenspel bespreekbaar te maken. En neem onze nieuwste publicatie 'Pion of pionier?' gratis mee.

  VNG Jaarcongres 2024: stand #19

  Het 'samenspel' is een serious game om dilemma's in het samenspel binnen en tussen gemeenteraad, college van B&W en ambtelijke organisatie bespreekbaar te maken. Het helpt om de kracht en knelpunten in het huidige samenspel bloot te leggen en om handelingsperspectieven te krijgen om dit samenspel te versterken.

  Samenspel: serious game