Menu Close

INSPIRATIESESSIE | Ambtelijke fusie: eindmodel of einde model?

De ambtelijke fusie beleefde in de bestuursperioden 2010 – 2014 en 2014 – 2018 zijn hoogtijdagen. Onder druk van de decentralisaties in het sociaal domein, financiële krapte en de landelijke tendens van schaalvergroting kwam het concept tot bloei. Een uitstekend alternatief voor herindeling. Een ‘eindmodel’, zo was de gedachte. Het concept bestaat in de praktijk inmiddels 15 jaar. En hoe! Maar liefst 20% van het aantal gemeenten tot 30.000 inwoners nam eind 2021 deel in een ambtelijke fusie. De ambtelijke fusie is dus springlevend.

Of toch niet? Sinds 2019 zijn diverse ambtelijke fusieorganisaties uiteen gevallen: Bestuursdienst Ommen-Hardenberg, Werkorganisatie Duivenvoorde, UW Samenwerking en De Kompanjie. En enkelen zijn opgegaan in één ambtelijke organisatie als gevolg van herindeling, zoals Werkorganisatie CGM. ‘Einde model’ dus, zo lijkt de tendens. Tevens constateren wij dat het model in meerdere regio’s onder (politiek-bestuurlijke) hoogspanning staat, als gevolg van uiteenlopende toekomstbeelden, discussies over bekostiging en grip op de uitvoering. Ook zijn er landelijk geen nieuwe initiatieven tot de vorming van een ambtelijke fusieorganisatie te bespeuren.

Tijd voor een goed gesprek!

Vanuit &VDL Academy organiseren wij een inspiratiesessie voor gemeentesecretarissen, directieleden en strategen betrokken bij (voormalige) ambtelijke fusieorganisaties. Een sessie om met elkaar verdiepend te spreken over de complexiteiten van het concept, de ontwikkelingen in het land te delen en handvatten naar elkaar toe aan te reiken.

Twee praktijkgevallen delen hun dilemma’s

Vanuit onze ervaringen met de vorming, evaluatie en doorontwikkeling van vele ambtelijke fusies en als eigenaar van het kennisplatform ambtelijkefusie.nl verzorgen wij een korte inleiding op de middag.

Als vertrekpunt voor een goed gesprek brengen twee directeuren hun verhaal in over de politiek-bestuurlijke en organisatorische dynamiek waarin zij dagelijks verkeren:

  • Henk Klaucke, gemeentesecretaris Ridderkerk en voorzitter van de directieraad van de BAR-organisatie – de ambtelijke fusie tussen Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk – neemt u mee in de ‘varianten voor de nabije toekomst’ die op de politiek-bestuurlijke tafel liggen.
  • Remco Boer, gemeentesecretaris Wijchen en directeur van de Werkorganisatie Druten-Wijchen, neemt u mee in de ‘organisatieontwikkeling binnen het concept als bestuurlijk gegeven’.


Bent u erbij?

Wij nodigen u van harte uit voor de inspiratiesessie ‘Ambtelijke fusie: eindmodel of einde model?’ op:

Vrijdag 17 juni 2022

12.30 tot 16.30 uur

& Van de Laar
Emmasingel 29-11 Eindhoven

U kunt zo tevens kennismaken met ons nieuwe kantoor en u bent uiteraard welkom voor een hapje en drankje na afloop van de bijeenkomst.


Aanmelden voor deze inspiratiesessie doet u door – voor 6 juni – een mail te sturen naar academy@en-vdl.nl onder vermelding van uw naam, functie en organisatie. Deelname is geheel kosteloos. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wij sturen u na aanmelding een bevestiging en meer informatie over het programma en de bereikbaarheid van de locatie.

Heeft u nog een vraag naar aanleiding van deze uitnodiging? Mail of bel ons even!


Graag tot ziens!

Met inspirerende groet,

& Van de Laar | Denkers en doeners voor de publieke sector

Stan van de Laar, partner

Jasmijn Hondebrink, adviseur

Ben Maes, adviseur

Esther Aaldering, manager &VDL Academy

Alvast meer lezen over het thema van deze inspiratiesessie? Lees onze blog: https://en-vandelaar.nl/2021/06/04/blog-10-jaar-later-samen-sterker-samenwerking-tussen-gemeenten-geanalyseerd/


“Bijdragen aan een weerbare en wendbare publieke sector”

Deze missie van onze adviseurs kunnen we alleen sámen met onze relaties realiseren. Onder de vlag van &VDL Academy delen wij daarom graag onze kennis en ervaring. Zorgen wij voor ontmoeting tussen bestuurders, management en medewerkers. En bieden wij inspiratie, ontmoeting en reflectie voor individu, team en organisatie.